PRIMÁRNA PREVENCIA SYNDRÓMU CAN NA SLOVENSKU / PRIMARY PREVENTION OF CAN SYNDROME IN SLOVAKIA

Authors

  • Nina JAŠEKOVÁ Katedra sociálnej práce a sociálnych vied Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
  • Hana GALABOVÁ Katedra sociálnej práce a sociálnych vied Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
  • Martina MOJTOVÁ Katedra sociálnej práce a sociálnych vied Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Keywords:

SYNDRÓM CAN, PREVENCIA, PRIMÁRNA PREVENCIA, SOCIÁLNY PRACOVNÍK, CAN SYNDROME, PREVENTION, PRIMARY PREVENTION, SOCIAL WORKER

Abstract

Abstrakt

CIELE:  Týranie, zneužívanie a zanedbávanie detí je závažným celospoločenským javom, ktorý sa vyskytuje v každej vývojovej etape ľudskej spoločnosti. Výskumný článok sa zameriava na aktuálny stav primárnej prevencie syndrómu CAN na Slovensku. Teoretické východiská sú zamerané na preskúmanie aktuálnych programov spojených s primárnou prevenciou na Slovensku a taktiež na úlohu a náplň práce sociálneho pracovníka v danej oblasti.

METÓDY: Dizajn výskumu bol kvantitatívny a zber dát sa uskutočňoval formou dotazníka. Základnú výskumnú vzorku tvorili obyvatelia Slovenskej republiky. Dotazník sa uskutočňoval on-line prostredníctvom internetu, pričom jeho distribúcia bola zabezpečená s ohľadom na získanie údajov od všetkých vekových skupín obyvateľov. Výskumu sa zúčastnilo celkovo 150 respondentov.

VÝSLEDKY: Z výsledkov výskumu vyplynulo, že 45,3% opýtaných sa už stretlo s pojmom CAN syndróm. Získané dáta poukazujú na to, že najčastejšou formou syndrómu CAN, o ktorej respondenti počuli alebo sa s ňou stretli je telesné (fyzické) násilie v počte 71,3%. S termínom „primárna prevencia syndrómu CAN“ sa až 62,7% respondentov nestretlo. Z toho vyplýva, že

respondenti sa síce s pojmom „syndróm CAN“ stretli, ale nemajú dosť informácií ohľadom primárnej prevencie syndrómu CAN, čo pripisujeme značne slabej informovanosti o primárnej prevencii na Slovensku.

IMPLIKÁCIE PRE SOCIÁLNU PRÁCU: Na základe týchto zistení, odporúčame zvýšiť informovanosť o pojme syndróm CAN a o pojme primárna prevencia syndrómu CAN nielen na školách, ale aj pre širokú verejnosť prostredníctvom pomáhajúcich organizácií a médií. Distribúciu väčšieho počtu informačných letáčikov o danej problematike, vytvorené pomáhajúcimi organizáciami, sociálnymi pracovníkmi a študentmi umiestnené napríklad aj v čakárni  a ambulanciách u všeobecných lekárov pre deti a dospelých, poradenských centrách. Realizácia viacerých prednášok o syndróme CAN na verejnosti a preventívnych programov na školách.

 

Abstract

OBJECTIVES: The abuse and neglect of children is a serious societic phenomenon that occurs at every stage of human society. The research article focuses on the current state of primary prevention of CAN syndrome in Slovakia. Theoretical starting point is aimed at reviewing current programmes related to primary prevention in Slovakia, as well as the role and job description of a social worker in a given field.

METHODS: The design of the research was quantitative and the data collection was carried out in the form of a questionnaire. The basic research sample consisted of residents of the Slovak Republic. The questionnaire was carried out online via the Internet and its distribution was ensured with a view to obtaining data from all age groups of the population. A total of 150 respondents participated in the research.

RESULTS: Research has shown that 45.3% of those surveyed have already met the concept of CAN syndrome. The data obtained show that the most common form of CAN syndrome that respondents have heard of or encountered is physical (physical) violence of 71.3%. Up to 62.7% of respondents did not meet the term "primary prevention of CAN syndrome". As a result, while respondents have encountered the term "CAN syndrome", they do not have enough information regarding the primary prevention of CAN syndrome, which we attribute to a significantly low awareness of primary prevention in Slovakia.

IMPLICATIONS FOR SOCIAL WORK: Based on these findings, we recommend raising awareness of the concept of CAN syndrome and the concept of primary prevention of CAN syndrome not only in schools, but also for the general public through assisting organizations and the media. Distribution of more information leaflets on the subject, created by aid organizations, social workers and students located, for example, in the waiting room and outpatient clinics of general practitioners for children and adults, counselling centers. Conduct of several lectures on CAN syndrome in public and prevention programmes in schools.

Published

2021-06-30