NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS IN THE CONTEXT OF THE PROVISION OF SOCIAL SERVICES IN SLOVAKIA / MIMOVLÁDNE ORGANIZÁCIE V KONTEXTE POSKYTOVANIA SOCIÁLNYCH SLUŽIEB NA SLOVENSKU

Authors

  • Michal IMROVIČ FSV UCM v Trnave
  • Erika OCHABOVÁ FSV UCM v Trnave

Keywords:

NON-GOVERMMMENTAL ORGANIZATIONS, SOCIAL SERVICES, SOCIAL WORK, THIRD SECTOR, MIMOVLÁDNE ORGANIZÁCIE, SOCIÁLNE SLUŽBY, SOCIÁLNA PRÁCA, TRETÍ SEKTOR

Abstract

Abstract

The paper aims to clarify the activities of non-governmental organizations carrying out activities that prosper to increase the democratic character of the country. Third sector organizations of various kinds operate in our territory. Non-governmental organizations primarily provide social, health, humanitarian, environmental, legal, information and educational assistance.

The aim of our paper is to point out the importance and functioning of non-governmental organizations providing social services in Slovakia. NGOs play an important role for the individual and for the society as a whole. NGOs are a key pillar for people who find themselves in an unfavourable life situation, especially at a time when the state is unable to maintain social security and provision for its citizens. Then non-profit entities come to the fore. The number of people seeking help from non-governmental organizations is constantly growing worldwide.

 

Abstrakt

Príspevok si kladie za cieľ objasniť aktivity mimovládnych organizácií vykonávajúcich činnosti prosperujúce pre zvýšenie demokratického charakteru krajiny. Na našom území pôsobia organizácie tretieho sektora rôzneho druhu. Mimovládne organizácie poskytujú predovšetkým sociálnu, zdravotnú, humanitárnu, environmentálnu, právnu, informačnú a vzdelávaciu pomoc.

Cieľom nášho príspevku je poukázať na význam a fungovanie mimovládnych organizácií poskytujúcich sociálne služby na Slovensku. Mimovládne organizácie hrajú dôležitú úlohu pre jednotlivca a pre spoločnosť ako celok. Mimovládne organizácie sú kľúčovým pilierom pre ľudí, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii, najmä v čase, keď štát nie je schopný zabezpečiť sociálne zabezpečenie a zabezpečenie svojich občanov. Potom sa do popredia dostávajú neziskové subjekty. Počet ľudí hľadajúcich pomoc u mimovládnych organizácií na celom svete neustále rastie.

Published

2021-06-30